Energetska efikasnost

VODIČ ZA PAMETNU KUĆU

Domovi postaju pametniji. Sa brzim rastom tehnologije automatizacije kuća, potrošači uključuju uređaje i sisteme pametnih kuća u svoje domove. Tehnologija automatizacije značajno se razvila posljednjih godina uvođenjem digitalnih glasovnih pomoćnika, pametnih brava i mnogih drugih sistema i uređaja.

Tijekom četvrtog kvartala 2017. prodano je 12 miliona pametnih kućnih uređaja sa samo 4 miliona u četvrtom kvartalu 2016. Mnogi profesionalci i proizvođači predviđaju da će se rast nastaviti penjati kako sve više vlasnika domova usvaja tehnologiju i unosi je u svoje domove.

U ovom vodiču za tehnologiju pametne kuće istražit ćemo uspon tehnologije, uređaje, rizike i mnoge druge teme.

Šta je pametna kuća?

Iako su pametne kuće i tehnologija automatizacije u porastu, mnogi potrošači nisu svjesni šta pametni dom uključuje. Pametna kuća je kuća koja sadrži jedan ili više povezanih uređaja koji omogućavaju međusobno povezan i digitalno kontroliran skup radnji. Potrošači obično koriste glasovnog asistenta, poput Alexa ili Siri, za upravljanje svjetlima ili puštanje muzike.

Većina uređaja i sistema za automatizaciju kuće povezuju se putem Wi-Fi-ja ili Bluetootha. Ovi se uređaji obično povezuju sa pratećom aplikacijom na pametnom telefonu ili tabletu, što omogućava kontrolu i konfiguraciju uređaja. Popratne aplikacije mogu ponuditi širok spektar funkcija, uključujući:

 • Kontrola temperature
 • Svijetla boja i svjetlina
 • Raspored
 • Sekvenciranje / Scene

Mnogo je više funkcija koje ove aplikacije mogu obavljati. Jedan od najznačajnijih trendova u aplikacijama je sposobnost stvaranja sekvenci ili scena koje mogu upravljati više uređaja u jednoj ili više prostorija jednom naredbom, pritiskom na dugme ili automatski prema rasporedu. Na primjer, možete uključiti svjetla, zatvoriti zavjese / rolete, pustiti glatku muziku i učitati Netflix na televizor putem jednostavne naredbe, pritiska tipke ili automatski.

Pametan dom

Pametna kuća nije samo upravljanje uređajima u vašem domu. Većina domaćinstava u Velikoj Britaniji već je pametna. S nedavnim programima za postavljanje pametnih brojila u potrošačke domove, zabilježili smo porast u primjeni pametne tehnologije dizajnirane da pomogne u smanjenju upotrebe električne energije.

Historija pametnih domova?

Pametne kuće nisu novi koncepti, već godinama ljudi pokušavaju razviti inteligentne i povezane kuće.

 

1915-20 – KUĆANSKI STROJEVI

Kućanski uređaji prvi su put predstavljeni između 1915. i 1920. godine kako bi pomogli u rastućem nedostatku radne snage. U ove uređaje ubrajaju se; usisavači, procesori hrane i još mnogo toga. Ovo predstavljanje domaćih uređaja postavilo je temelj stvaranja pametne kuće.

1939 – PREDVIĐANJE BUDUĆNOSTI

Godine 1939. omiljeni mehanički časopis, Električni dom budućnosti. Ova je publikacija pokazala uređaje za kuhanje koji su koristili kratkotalasnu radio frekvenciju i električna sredstva za prikazivanje i izvještavanje o vijestima i slikama čim se bilo što dogodilo.

 
 

1966 – PRVI KUĆNI RAČUNAR

Tokom 1966. godine pokrenut je ECHO IV. Mašina za kućnu automatizaciju, ECHO IV razvio je pravljene liste za kupovinu, kontrolira temperaturu, uključuje i isključuje električne uređaje. ECHO IV je bio prvi uređaj dizajniran za automatizaciju svakodnevnih zadataka, a dolje je bio ogroman uređaj, ali je pokazao što je moguće.

1984. – INTERESNA GRUPA “PAMETNA KUĆA”

1984. godine Nacionalno udruženje graditelja domova oformilo je posebnu interesnu grupu pod nazivom “Pametna kuća” kao zagovornika uključivanja pametne tehnologije u dom.

 
 

DEVEDESETE – KUĆA SNOVA

Devedesetih je film, Kuća snova, prikazao dom koji preuzima kontrolu nad stanarima. Film je pokazao potencijalnu budućnost tehnologije pametnih kuća.

2010 – NEST ULAZI U SLIKU

Tony Fadell, dizajner iPoda, pokrenuo je tvrtku za pametne kuće pod nazivom Nest. Nest termostat se pozabavio osnovnim problemima sa postojećim inteligentnim termostatima. Nakon njihovih proizvoda s termostatom, početni uspjeh Nest nastavio je s razvojem povezanijih uređaja kao što su dimni alarmi.

 
 

2012. – SMARTTHINGS KICKSTARTER PROJEKAT

U 2012. godini SmartThings prikupljaju preko 1,2 miliona američkih dolara na web lokaciji za crowdfunding, Kickstarter. Paleta SmartThings nudila je potpuno povezane uređaje koji su integrirani s jednom aplikacijom. Ovo je bio jedan od prvih zaista povezanih kućnih uređaja koji su lansirani. Do 2013. godine SmartThings je isporučio 10.000 pametnih čvorišta, što je od tada nastavilo rasti.

2013. – CES (SAJAM POTROŠAČKE ELEKTRONIKE)

CES 2013 bila je prva godina u istoriji emisije koja je imala opipljive proizvode pametne kuće. Automatizacija kuće dominirala je emisijom, a kompanije poput Belkin, Netgear i TP-Link sve su predstavile nove proizvode s ciljem stvaranja inteligentnog doma.

 
 

2014. – ULAGANJE U BUDUĆNOST

Izvršni direktor Samsung Electronics-a Boo-Keun-Yoon 2014. vodio je akviziciju proizvođača pametne kućne elektronike SmartThings za prijavljenih 200 miliona dolara. Za to vrijeme Samsung je razvijao vlastiti hardver i softver kako bi se nadmetao na rastućem tržištu.

Od Samsungove akvizicije SmartThings, mnogo više proizvođača i brendova poput Googlea, Applea, Amazona i mnogih drugih pokrenuli su pametne kućne uređaje, a sve u cilju stvaranja inteligentnog i povezanog doma.


Prednosti i nedostaci pametnih domova.

Kao i kod svakog tehnološkog napretka, tehnologija uvijek ima prednosti i nedostatke. Pametne kuće se ne razlikuju, postoji mnogo slučajeva za i protiv postojanja pametne kuće.

Prednosti

 • Pogodnost. Imati pametan dom može biti praktičnije. Pametne kuće omogućuju vam da svim uređajima upravljate u jednoj centralnoj točki.
 • Prilagođavanje. U svom domu možete koristiti onoliko uređaja koliko želite. Većina uređaja ima prateće aplikacije koje omogućavaju potpunu personalizaciju funkcionalnosti uređaja. To može uključivati ​​boju i svjetlinu svjetla ili koliko se vaše zavjese ujutro otvaraju. Imate potpunu kontrolu.
 • Sigurnost. Postoji mnogo pametnih kućnih sigurnosnih uređaja. Pametan povezani sistem može vas daljinski upozoriti na probleme i pruža vam stalno praćenje vašeg doma.
 • Jednostavnost upotrebe i postavljanja. Većinu sistema i uređaja jednostavno je instalirati pomoću čarobnjaka za postavljanje na pratećim aplikacijama i imaju jednostavna sučelja.
 • Ekološki prihvatljivo. Pametni termostati, klimatizacija, osvetljenje i kontrola snage omogućavaju vašem domu nadgledanje uređaja i optimizaciju njihovog rasporeda na osnovu upotrebe pomažući u smanjenju računa za energiju.

Mane

 • Trošak. Mnogi pametni kućni uređaji relativno su novi, što znači da je tehnologija trenutno dostupna uz visoku cijenu. Međutim, cijena ovih uređaja pada kako raste konkurencija.
 • Učenje. Prilikom usvajanja pametnih kućnih uređaja, neki će korisnici možda morati naučiti kako ti sistemi rade i kako ih pravilno postaviti. Međutim, proizvođači ga čine ugodnijim sa svojim pratećim aplikacijama.
 • Pouzdanost. Za većinu pametnih kućnih uređaja potrebna je internetska veza. Međutim, u nekim dijelovima svijeta Internet ili nije lako dostupan ili jednostavno nije dovoljno brz da podrži nivo prijenosa podataka koji uređaji zahtijevaju.
 • Sigurnost. Kao što je gore spomenuto, neki pametni kućni uređaji mogu pomoći vašem domu da postane sigurniji. Međutim, sigurnosni stručnjaci zabrinuli su se zbog cyber sigurnosti i potencijalnih prijetnji. 

Kako funkcionira pametna kuća?

Pametne kuće su u osnovi jednostavne. Sastoje se od jednog ili više inteligentnih uređaja povezanih mrežom ili Internetom. Ovi uređaji mogu raditi samostalno ili s drugim uređajima na istoj mreži ili na istim računima.

Najčešće postavke uključuju centralni usmjerivač koji zatim distribuira internet putem žičane i bežične veze po cijelom domu. Odavde se uređaji povezuju i konfiguriraju pomoću prateće aplikacije. To omogućava korisniku da poveže uređaj sa svojom mrežom i priključi ga na svoj račun.

Nakon što se uređaji povežu s vašom kućnom mrežom, možete samo izdavati glasovne naredbe i pritiskati tipke da biste pokrenuli radnje poput uključivanja svjetla. Najčešća kombinacija uređaja uključuje pametnog glasovnog asistenta zajedno sa pametnom, kontrolisanom LED žaruljom.

Kada izdate naredbu pametnom domu, on će obraditi podatke, a zatim ih poslati na server zasnovan na oblaku koji obrađuje zahtjev i vraća odgovor. Ako će odgovorom upravljati uređaj koji je pokrenuo zahtjev, vratit će odgovor, a uređaj će izvršiti traženu radnju. Ako zahtjev zahtijeva da drugi uređaj izvrši radnju, on će poslati okidač API-ju (sučelje za programiranje aplikacija) koji će zatim obraditi potrebnu radnju na uređaju.

Najčešći proizvodi za automatizaciju kuće rade pomoću oblaka. Međutim, postoje uređaji koji će koristiti samo internu mrežu i ne trebaju internetsku vezu, što je vrlo rijetko.

Uređaji pametne kuće

Porastom automatizacije kuća zabilježen je nagli razvoj proizvoda za pametne kuće. Proizvođači su razvili rješenja od glasovnih asistenata i svjetala pa sve do jednostavnih uređaja poput kuhala za vodu i slavina.

GLASOVNI ASISTENTI

Najznačajniji trend bio je razvoj glasovnih asistenata poput Alexa, Googlea i Sirija. Glasovni asistenti koriste mikrofon uređaj da pokupe glas i pomoću softvera to pretvaraju u naredbe koje uređaj može obraditi.Glasovni asistent pametne kuće Siri

Siri

Apple je Siri prvi put predstavio 14. oktobra 2011. na iPhoneu 4S. Siri je u početku bio osnovni, ali je u posljednjih 7 godina znatno razvijen i poboljšan. Siri je isprva bio isključivo za uređaje koji pokreću IOS, međutim, 5. juna 2017. Apple je lansirao HomePod. HomePod je ugradio Siri zajedno s visokokvalitetnim nizom zvučnika i mikrofona. Lansiranjem HomePoda Apple je takođe povećao razvoj svog softvera za kućnu automatizaciju, HomeKit.Glasovni asistent pametne kuće Google Home

Google Home

Google je lansirao pametni zvučnik Google Home 4. novembra 2016. Google Home koristi ogromni Googleov indeks koji pokreće poznatu pretraživač. To je omogućilo Google Homeu da postane najbolji pametni zvučnik za brzo pronalaženje informacija. Google Home omogućuje sigurnu vezu s drugim pametnim kućnim uređajima.Glasovni asistent pametne kuće Amazon Echo Alexa

Amazon Echo / Alexa

Amazonov Echo, poznat i kao Alexa, najpoznatiji je i najpopularniji glasovni asistent na tržištu. Prvi put objavljen 6. novembra 2014, Amazon Echo bio je jedan od prvih pametnih zvučnika koji se pojavio. Amazon je izgradio robusnu i proširivu platformu u kojoj su programeri mogli stvarati aplikacije, poznate kao vještine, koje nude veću funkcionalnost. Echo je brzo rastao tokom godina i sada dominira na tržištu. Većina pametnih kućnih uređaja prodaje se kao “Alexa Ready”.


Osvjetljenje

Pojavom pametne kuće mnogi proizvođači rasvjete uključuju pametnu tehnologiju u svoje proizvode za osvjetljenje. Možete dobiti pametne sijalice, LED trake, lampe, vrtna svjetla i još mnogo toga. Svi ovi uređaji imaju Wi-Fi ili Bluetooth vezu, a njima se sve može daljinski upravljati. Osnovna svjetla dolaze u pojedinačnim bojama i omogućuju samo jednostavne kontrole poput uključivanja / isključivanja i svjetline, dok premium svjetla omogućavaju potpunu kontrolu od uključivanja / isključivanja i svjetline do boja i sekvenciranja.

Proizvođač elektronike Phillips lansirao je paletu pametnih rasvjetnih proizvoda poznatih kao Hue. Phillips Hue ima čvorište koje omogućava jedan centralni kontroler zajedno sa žaruljama, trakama i svjetlima koja se mogu kontrolirati pomoću pametnog telefona, glasovnog asistenta ili putem rasporeda. Aplikacija Hue omogućuje vam kontrolu boje, temperature, svjetline i vremena svjetla. Takođe možete kombinirati više svjetla po sobi ili setovima, što se sve može pokrenuti jednom naredbom.

Pametna kućna svjetla

Roletne / Zavjese

Svi smo bili u hotelu s automatskim zavjesama. Neki proizvođači su prihvatili ovu tehnologiju i uključili su jednostavni kontroler koji omogućava korisniku da otvori, zatvori i odabere tačan položaj roleta putem glasa ili pametnog telefona.


Sigurnosni uređaji

Sigurnost je neophodna za svaki dom. Posljednjih godina lansirano je mnogo proizvoda s ciljem poboljšanja sigurnosti Vaših domova i Vaše sigurnosti.

CCTV sistemi su u domovima već dugi niz godina, ali s razvojem pametnih CCTV sistema, potrošači mogu daljinski pregledati kamere, dobiti upozorenja o kretanju, pa čak i snimiti snimke u oblaku. Ubiquiti Networks Unifi sistem kamera omogućava siguran i visoko pouzdan sistem sa daljinskim pristupom. Unifi, softver koji stoji iza kamera, omogućit će korisniku da lokalno snima snimke i izrađuje ih u oblak, kao i da nadgleda svoj dom pomoću jednostavne aplikacije na svom pametnom telefonu.

CCTV nisu jedini sigurnosni uređaji koji se koriste u kući. Pametne brave i zvona omogućuju korisniku daljinsko otključavanje vrata, provjeru zaključanog doma i čak otvaranje vrata, a da ih nema. Najveći svjetski proizvođač brava, Yale, počeo je prodavati pametnu bravu za koju nije potreban ključ. Umjesto toga, potreban mu je pametni telefon ili RFID oznaka za otključavanje vrata. Pametna brava Yale zajedno sa zvonom Ring Ring from Ring izvrsna je kombinacija za zaštitu vaših ulaznih vrata.

Zvono na vratima prstena omogućava vlasniku kuće da daljinski otvori vrata i čak otključa vrata za određene ljude. Jedinica je mala i radi poput jednostavnog portafona.

Vaša sigurnost je od vitalnog značaja kada razmišljate o postavljanju pametnog doma. Jedan proizvođač, Nest, razvio je inteligentni alarm za dim koji se može automatski testirati 400 puta dnevno kako bi osigurao da radi kada vam zatreba. Nest Protect takođe može kontaktirati hitne službe kada se dostigne unaprijed određeno vrijeme kada se alarm aktivira.

Sigurnost pametne kuće

Utičnice

Osnovna zidna utičnica postoji već decenijama. Posljednjih godina vidjeli smo dodavanje USB priključaka za punjenje, a sada možete dobiti daljinsko prebacivanje. Ove pametne utičnice povezuju se na vašu mrežu i omogućavaju vam daljinsko uključivanje i isključivanje. Neka prodajna mjesta dodaju čak i nadzor energije koji može izvijestiti o tome koliko se vremena troši i koliko se energije troši.

Utičnice za pametni dom

Zvučnici / Audio

Proizvođač zvuka, Sonos, posljednjih godina razvija vrhunska audio rješenja dizajnirana za povezane pametne domove. Njihova tehnologija sadrži podršku za više prostorija sa samostalnim zvučničkim jedinicama ili pojačalima, a sve to za korištenje vlastitih zvučnika. Sonos, takođe razvijaju sopstveni softver za kontrolu sistema koji se integriše sa mnogim različitim rešenjima za strujanje i skladištenje muzike i glasovnim asistentima. Ova duboka integracija sa trećim stranama pomogla je Sonosu da postane lider u višesobnom kućnom zvuku.

Pametni kućni audio

Grijanje i hlađenje

Mnoge domove u Velikoj Britaniji sada imaju pametna brojila koja omogućavaju kupcu da nadgleda njihovu upotrebu. Pomoću pametnih brojila, mnogi su vlasnici kuća instalirali pametne termostate koji pomažu u kontroli njihovih rješenja za grijanje i hlađenje. Sistemi poput Hive i Nest omogućavaju daljinsko upravljanje, raspoređivanje i izvještavanje o rješenju


Automobili

Mnogi ljudi ne bi automobile smatrali dijelom pametne kuće, ali kako se električni i hibridni automobili povećavaju, vidimo sve inteligentnije karakteristike koje omogućavaju upravljanje vozilom pomoću pametnih kućnih uređaja. Programeri su radili na rješenjima koja vam omogućavaju da kontrolirate klimu u automobilu prije nego što glasom ili aplikacijama uđete u vozilo. Može biti jednostavno reći: “Alexa, postavi Teslu na 18 stepeni” i spremni ste za nekoliko minuta.

Postoji mnogo pametnih kućnih uređaja, a više ih se lansira svake nedelje. Možete kontrolirati mnogo različitih uređaja u svom domu poput:

 • Slavine
 • Ogledala
 • Peći / peći
 • Čajnik
 • TV
 • Medijski centri
 • Garažna vrata
 • Akvariji i još mnogo toga
Pametna kućna vožnja
Sigurnost pametne kuće

Sigurnost pametne kuće

Uz svu modernu tehnologiju, vitalno je da ste svjesni potencijalnih sigurnosnih prijetnji i kako ih spriječiti. Mnogi proizvođači pametnih kućnih uređaja poboljšavaju svoje uređaje sigurnijim hardverom i softverom.

Većina vlasnika kuća nije svjesna potencijalnih sigurnosnih problema s pametnim kućnim uređajima. Neki od uobičajenih problema uključuju:

 • Otmica uređaja. Kad haker dobije pristup uređaju, moguće je da preuzme potpunu kontrolu nad uređajima.
 • Čovjek u sredini. Ove vrste napada se nalaze između vaših uređaja i njihovog ciljnog odredišta, presreću promet i čitaju i mijenjaju podatke o klonovima na drugi server.
 • DoS i DDoS (uskraćivanje usluge i distribuirano uskraćivanje usluge). DoS i DDoS postali su jedan od najznačajnijih napada. Djeluju na uređajima, poput pametnih kućnih uređaja, više puta pogađajući metu dok se usluga ne izgubi.
 • Malware. Malver može lako zaraziti nezaštićene IoT uređaje. Kada malware zarazi ove uređaje, oni tada mogu započeti rad na pronalaženju daljnjih ranjivosti.
 • Krađa podataka. Utvrđeno je da neki pametni kućni uređaji šalju sve podatke na udaljene servere čak i kada ne bi trebali ništa raditi. Haker može presresti ove podatke kada su nešifrirani i klonirati ih.

Nedavno se dogodio slučaj visokog profila koji je naglasio opasnosti od nepravilnog osiguranja uređaja pametne kuće. Sjevernoamerički kasino bio je izložen napadu krađe podataka. Utvrđeno je da napad potječe iz povezane ribe. Hakeri su uspjeli preuzeti kontrolu nad uređajem i početi podizati dozvole. Za vrijeme toga, podaci su se slali na server u Finskoj, u ovom trenutku je osiguranje kasina pokupilo napad.

Istražujući napad, kasino je utvrdio da uređaj nije ažuriran i da nije postavljen na zasebnoj mreži sa svim ostalim uređajima na mreži.

Većina pametnih vlasnika kuća mogu poduzeti jednostavne mjere kako bi zaštitili svoj dom. Oni uključuju:

 • Postavljanje sigurne lozinke za Wi-Fi, uređaje i račune u oblaku. Slaba lozinka se lako može ugroziti.
 • Korištenje zasebne Wi-Fi mreže sprečava sve vaše uređaje da imaju lak pristup osnovnim uređajima poput pametnih telefona, tableta i računara.
 • Obavezno postavite prava dozvola za sve korisnike uređaja. Postavljanje pravih dozvola znači da samo korisnici kojima je potrebna potpuna kontrola nad uređajima imaju taj nivo kontrole. Nisu to samo korisničke misije, osiguravajući da imate ispravna dopuštenja za bilo koje usluge u oblaku koje se integriraju s vašim uređajima.
 • Ažuriranja softvera su od vitalnog značaja. Ažuriranje softvera vašeg uređaja je neophodno jer proizvođači neprestano razvijaju i poboljšavaju svoje sisteme kako bi poboljšali vašu sigurnost.

Neki vlasnici kuća odlučit će proširiti mrežu pametnih kućnih uređaja kako bi kontrolirali što veći dio svog doma. Ti bi korisnici trebali razmotriti veće mjere sigurnosti za svoj dom.

Neki korisnici će proširiti svoj pametni dom kako bi kontrolirali što više aspekata. Oni mogu uključivati; hranilice za kućne ljubimce, brave na vratima, kuhinjski uređaji, vrata, pa čak i kosilice.

Postoji mnogo sistema, aplikacija i alata koji pomažu u zaštiti vašeg potpuno povezanog doma. Oni uključuju:

 • Namjenski zaštitni zidovi. Namjenski zaštitni zidovi koriste namjenski hardver i sofisticirani softver za analizu i filtriranje cjelokupnog prometa koji prolazi kroz njega. Zaštitni zidovi također omogućavaju korisniku ili implementatoru da kreira prilagođena pravila kako bi omogućio ili zabranio promet prema uređajima i sa uređaja, dodatno poboljšavajući sigurnost kuće.
 • Zoniranje mreže. Održavanje pametnih kućnih uređaja na odvojenim mrežama je od vitalne važnosti kada je kuća u potpunosti povezana. Stvori DMZ (demilitarizirana zona) je način stvaranja sigurne mrežne zone koja ne dopušta uređajima da razgovaraju s drugim uređajima izvan zone. Ovo pomaže u zaštiti drugih uređaja na vašoj mreži. Zoniranje sprečava ugrožene uređaje da zaraze druge uređaje jer je promet jako ograničen.
 • Monitoring. Na tržištu postoji mnogo uređaja i alata koji mogu nadgledati mrežu i uređaje zbog sigurnosnih problema poput malvera, integriteta datoteka i upada. Alati za nadzor mogu zaključati sisteme ili obavijestiti vlasnike o sigurnosnim problemima.

Većina vlasnika domova nemaju potpuno povezane domove, a samo nekoliko odabranih korisnika koji koriste više uređaja nije uvijek potrebno poduzeti ove naprednije korake. Mogu imati značajne troškove i vrijeme kako bi osigurali sigurnost doma. Međutim, slijeđenjem jednostavnih mjera poput sigurnosti lozinke, ažuriranja, dozvola i razdvajanja mreže bit će više nego dovoljno za osnovne instalacije.

Upravljanje svjetlima pametnog doma

Troškovi postavljanja i pokretanja pametne kuće

Uz bilo koju novu tehnologiju uvijek postoje povezani troškovi, a pametne kuće se ne razlikuju. Pametni kućanski uređaji trenutno koštaju znatno više od “glupih” uređaja. Predviđa se da će s većim usvajanjem ove cijene pasti. Upravljanje povezanim domom može biti skupo jer u kuću unosite uređaje s većom snagom.

TROŠKOVI POSTAVLJANJA

Postavljanje pametne kuće ili povezanih uređaja može koštati znatno više od tipičnih “glupih” uređaja. Na primjer, tipična LED žarulja košta oko 2,50 funti svaka, dok pametna žarulja može koštati od 15 do 150 funti. Ovaj skok cijene važan je razlog zašto potrošač u svom domu ne koristi inteligentnu tehnologiju za dom.

TEKUĆI TROŠKOVI

Pokretanje pametne kuće može dovesti do dodatnih tekućih troškova zbog dodatnog opterećenja vašeg postojećeg računa za struju. Međutim, inteligentnim odabirom možete smanjiti svoje troškove.

Pažljiva razmatranja pri odabiru, postavljanju i upravljanju vašim IoT uređajima mogu imati pozitivan uticaj na tekuće troškove vašeg doma.

ŠTEDE LI PAMETNE KUĆE?

Kratak odgovor, da, ali morate pravilno postaviti i upravljati uređajima. Kada postavljate uređaje, morate uzeti u obzir vrijeme i potrošnju energije.

Ako kupujete pametne žarulje, najvjerojatnije kupujete energetski učinkovita LED svjetla. LED svjetla su budućnost jer rade hladnije, troše manje energije i traju duže od žarulja sa žarnom niti. Neke studije su otkrile da LED sijalice koriste između 75% i 80% manje energije od ekvivalentne žarulje sa žarnom niti od 60 vati.

Dodatna prednost upotrebe LED žarulja je produženi vijek trajanja. Većina LED žarulja može se pohvaliti sa nevjerovatnih 25.000 sati života, dok žarulja sa žarnom niti traje samo oko 1000 sati.

LED žarulje rade znatno hladnije od svojih žarulja sa žarnom niti. Sa velikim brojem žarulja sa žarnom niti u kući, ona polako može početi povećavati temperaturu okoline doma i povećati troškove hlađenja doma.

Ulaganje u pametni termostat može vam pomoći uštedjeti novac na računima za energiju. Pametni termostati omogućavaju izvrsnu kontrolu nad grijanjem i hlađenjem u kući, kao i nadgledanje temperatura. Koristeći ove podatke, neki sustavi tada mogu koristiti AI kako bi pružili preporuke kada koristiti grijanje da biste postigli najbolju vrijednost za svoj novac.

Izlazeći od kuće ili sobe, najvjerojatnije ste u sebi pomislili: “Jesam li ostavio upaljena svjetla?”. Povezane utičnice, utikači i prekidači omogućuju vam isključivanje uređaja prema rasporedu ili čak i kada se u sobi ne detektira kretanje u kombinaciji sa senzorom pokreta.

Pametni utikači i utičnice mogu se isporučiti s alatima za izvještavanje koji mogu istaknuti uređaje koji crpe veliku količinu energije ili uređaje koji ostaju uključeni duže vrijeme. Ovi podaci vam omogućavaju da postavite rasporede i budete svjesniji svoje potrošnje energije, što rezultira nižim računima za struju s vremenom.

Mnogi faktori mogu doprinijeti vašim računima za energiju, a od vitalne je važnosti da pogledate podatke koje pružaju pametni uređaji i alati i na temelju toga donosite odluke.

Kako započeti s osnovnom pametnom kućom?

Postavljanje pametnog doma može biti vrlo uzbudljivo. Ali ako razmišljate o stvaranju potpuno povezanog doma ili gledate mnoge uređaje, od vitalne je važnosti da planirate svoju izgradnju kako biste dobili najbolje moguće rješenje za svoj proračun.

PLANIRANJE

Dakle, želite povezan dom, ali niste sigurni odakle početi. Ne želite izaći van i kupiti pametne uređaje, jer ćete utvrditi da neki neće ispravno raditi zajedno ili nisu najprikladniji za vaš slučaj upotrebe. Planiranje je vitalna prva faza dizajniranja vašeg pametnog doma. Postoji mnogo alata koji vam mogu pomoći u ovom procesu.

Ako planirate koristiti žičanu mrežu za svoje uređaje, presudno je da imate odgovarajuće resurse i ožičenje koji podržavaju vaše ideje. U fazi planiranja potrebno je poduzeti nekoliko važnih zadataka kako biste utvrdili izvodljivost svojih misli.

Prvo ćete htjeti istražiti sve uređaje koje želite koristiti u svom domu. Započnite pisanjem popisa uređaja i provjerom kompatibilnosti sa željenim čvorištem pametne kuće. Možda tražite glasovnog asistenta i kompatibilna svjetla. Većina povezanih uređaja ove će informacije imati na svojim web stranicama, kao i na pakiranju.

Zatim ćete htjeti isplanirati gdje će sav vaš uređaj biti smješten u kući. Morali biste stvoriti osnovni plan za svoju kuću. Možete nacrtati izgled svog doma ili koristiti alat poput draw.io koji se može koristiti za izradu tehničkih crteža vašeg doma.

Nakon što dobijete crteže, možete postaviti raspored na kojem će biti postavljeni vaši uređaji. Sada znate gdje će biti postavljeni vaši uređaji, možete odrediti kako će se napajati i umrežavati. Morate osigurati lak pristup električnim utičnicama ili mogućnost instaliranja novih utičnica. Isto je i sa žičanim mrežama. Neki pametni uređaji imaju ožičene mrežne mogućnosti i mogu raditi bolje kada su ožičeni.

U svoj plan možete dodati kablovske vodove za Ethernet, pa čak i postavljanje bežičnih pristupnih tačaka kako biste osigurali da vaši uređaji imaju internetsku vezu koja im je potrebna.

Sada imate plan za raspored, umrežavanje i napajanje. Možete planirati kako će vaši uređaji raditi. Možete planirati sljedeće značajke:

 • Raspored. Planiranje kada vaši uređaji rade mogu smanjiti račune za energiju.
 • Scene / sekvence. Većina pametnih kućnih čvorišta i uređaja omogućavaju vam da svoje uređaje grupirate po sobama ili prizorima koji zatim mogu pokrenuti sekvence.

Nakon što napravite plan, možete prijeći na pronalaženje uređaja i materijala potrebnih za dovršetak projekta.

Pametno planiranje kuće

IZVOR

Ako budete oprezni pri nabavci hardvera i materijala, možete uštedjeti značajne iznose novca. Mnogi trgovci i distributeri mogu ponuditi velike popuste i pakete koji kombiniraju više predmeta u jedan paket, čime se štedi novac.

Kada nabavljate svoj hardver i materijale, od vitalne je važnosti da dobijete tačne modele koje ste planirali koristiti, jer neki mogu biti nekompatibilni jedni s drugima.

INSTALIRANJE

Sada ste nabavili svoje resurse i možete započeti instalaciju. Postoji nekoliko vitalnih faza koje treba proći tijekom procesa instalacije. Oni uključuju:

 • Snaga
 • Umrežavanje
 • Postaviti
 • Sigurnost

Snaga

Ako su vaše postavke napajanja spremne i ne trebaju nikakve izmjene, možete preskočiti ovaj korak. Ali ako trebate instalirati nove utičnice ili pokrenuti nove kablovske vodove, trebali biste zaposliti profesionalnog i kvalificiranog električara koji može instalirati i testirati sve potrebne električne radove.

Umrežavanje

Sada imate postavke napajanja kako vam trebaju, možete nastaviti s pripremom mreže za vaše uređaje. Morat ćete pokrenuti ethernet kabel ili instalirati Wi-Fi pristupne točke da biste došli do lokacije svih svojih uređaja.

Od vitalne je važnosti da uređaji dobivaju jak signal kada koriste Wi-Fi, jer spor ili nedosljedan signal može dovesti do toga da se vaši uređaji ili međuspremnik ili uopće ne povezuju. Ne želite užasan Wi-Fi signal kada želite kontrolirati svoj dom, zadavat će vam glavobolje.


Vrhunska pametna kuća

Posljednjih godina ljubitelji pametnih kuća instaliraju, testiraju i razvijaju inteligentna rješenja za dom. Neki su preuzeli postojeću tehnologiju i dodali pametnu funkcionalnost putem uređaja poput ploča Raspberry Pi i Arduino, dok su drugi uzeli potrošačke uređaje za automatizaciju kuće i stvorili rješenja za stvaranje povezanih domova.

Na prekrasnom jugu Devona, jedan ljubitelj pametnih kuća koristio je potrošačku tehnologiju i kombinirao je s prilagođenim pisanim softverom i aplikacijama za automatizaciju svog doma. Kuća je izgrađena pomoću njemačkog kompleta zvanog Huf Haus, koji je omogućio prilagođavanje ožičenja u zidovima i podovima prije nego što je zgrada montirana na mjestu. To je uključivalo CAT6a, CAT5e, visokokvalitetni kabel zvučnika i optičke kablove.

Tijekom gradnje kuće, sve električne utičnice bile su opremljene pametnim kontrolerima koji omogućavaju ručni i daljinski rad. Nakon završetka gradnje, vlasnik je kuću opremio brzom mrežom koja je omogućila povezivanje velikog broja uređaja za automatizaciju kuće.

Vrhunska pametna kuća

SIGURNOST

Mreža je dizajnirana da odvoji sve uređaje za automatizaciju kuće na vlastitu privatnu mrežu, što rezultira uređajima koji nemaju pristup drugim uređajima u sistemu, kao što su pametni telefoni, tableti i računari. Zajedno s mrežnom segregacijom, mreža je dodatno zaštićena upotrebom Ubiquiti Networks USG Pro i širokog spektra sigurnosnih karakteristika za zaštitu sistema od potencijalne štete.

Osiguranje mreže nije bila jedina sigurnosna mjera. Instaliran je puni HD CCTV sistem sa više kamera kompanije Ubiquiti Networks sa daljinskim nadzorom i skladištenjem snimaka.

Kompletna mreža kamera i sigurnosnih aplikacija osmišljena je tako da bude u potpunosti suvišna sa rezervnim feedovima, napajanjem i pristupom Internetu. Ovakav pristup osiguravanju zastoja bio je presudan za vlasnika kako bi zaštitio svoj dom 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici i izvan njega.

Pametne brave povezane s Yaleom koriste se na svim vratima što rezultira ulaskom u kuću bez ključa pomoću jednostavne RFID oznake ili aplikacije na pametnom telefonu. U kombinaciji s prstenom na vratima, brave Yale lako se mogu otključati za posjetitelje čak i kada vlasnik nije kod kuće. Zvono na vratima zvona prenosi audio i video signale putem Interneta na pametni telefon.

NAPAJANJE I POVEZANOST

Prilikom dizajniranja sistema bilo je ključno osigurati da sigurnosni uređaji i jezgra sistema imaju stalnu povezanost i snagu. Svi sistemi koji upravljaju jezgrom mreže, CCTV-om, alarmima za dim i pristupom vratima povezani su pomoću potpuno suvišne mrežne arhitekture i rezervnog napajanja putem UPS-a (neprekidna napajanja) i rezervnog generatora. To osigurava da dom ne postane “glup” i nesiguran kada se izgubi ili internet ili snaga.


Softver za pametnu kuću - IFTTT

KONTROLE I SOFTVER

Kuća ima brojne glasovne asistente i iPad uređaje koji omogućavaju vlasniku kuće da kontrolira sve uređaje u kući s jednog portala. Alexa, Google Home i Siri imaju sve funkcije u kući, a uređaji povezani sa Alexa koriste se većinu vremena zbog njihove jednostavnosti upotrebe i odlične povezanosti.

Kako se dom koristi potrošačkom tehnologijom, postoje brojne aplikacije potrebne za upravljanje uređajima. Vlasnik kuće nije bio zadovoljan korištenjem različitih aplikacija za različite uređaje. Ove su aplikacije korištene za postavljanje uređaja, ali pomoću prilagođenog softvera i upotrebe API-ja postoji jedna aplikacija koja može izdavati naredbe, kao i raditi sa sistemom raspoređivanja.

Razvojem aplikacije koja je omogućavala ovaj nivo kontrole s jedne lokacije, omogućilo je vlasniku kuće da ima jedno mjesto za upravljanje cijelom kućom. Softver se izravno integrira sa Amazon Echo uređajima u kući putem prilagođene napisane Alexa Skill koja razgovara između Amazon servera i servera na lokaciji koji rukuje svim povezanim uređajima.

IFTTT (If This then That), mrežna usluga automatizacije omogućava vlasniku kuće da pokreće radnje na osnovu osnovnog okidača. Sistem omogućava internom poslužitelju da pokreće radnje s uređajima što se ne može brzo obaviti pomoću prilagođene aplikacije.


GRIJANJE / HLAĐENJE

Većina domova ima rješenja za grijanje i hlađenje kako bi osigurala da se stanari osjećaju ugodno. Kuća ima podno grijanje tijekom cijelog upravljanja pomoću više pametnih termostata iz Nesta. Nest termostati se takođe povezuju sa klima uređajem koji omogućava lijep hladan dom ljeti.

Nest termostati takođe omogućavaju vlasniku kuće da pokrene čitav sistem kroz rasporede i čak pripremi dom s bilo kojeg mjesta na svijetu.


OSVJETLJENJE

Osvjetljenje je vitalno u svakom domu za stvaranje ambijenta. Sva standardna rasvjetna tijela u kući naseljena su Phillips Hue RGB žaruljama. Hue sijalice u potpunosti se mogu prilagoditi putem kućne aplikacije ili glasovnih asistenata. Vlasnik može jednostavnim naredbama kontrolirati boju, temperaturu i svjetlinu lampi u bilo kojem kompletu, sobi ili cijeloj kući.

Postoje neke tradicionalne armature kao što je svjetlo u ulaznom hodniku, a njima se upravlja pomoću pametnih prekidača koji omogućavaju da “glupo” svjetlo postane pametno.

Kao i Phillips Hue svjetla, postoje i Phillips LED trake koje se koriste u kuhinji i kupaonicama za stvaranje naglašenih svjetala. Ove trake djeluju na isti način kao i žarulje Phillips Hue.

Kada uđete u vrt ili na prilazni put, postoje mnoga vanjska LED svjetla koja su povezana pomoću sličnih pametnih prekidača koji omogućavaju raspoređivanje i daljinsko upravljanje svjetlima.


Vrhunski pametni audio vizualni sistem

MEDIJI

I muzika i film vrlo su važni za vlasnike kuća. Ovim je stvorena višesobna audio postavka razvijena pomoću popularnog Sonos sistema. Sistem se sastoji od mnogih Sonos Connects-a koji se ulaze u višesobno pojačalo koje napaja sve zvučnike u svim prostorijama kuće.

Svi Sonos Connects instalirani su u mrežni stalak u podrumu, što rezultira čišćim izgledom kuće i jedinstvenom tačkom za upravljanje svim vezama.

Zvučnici su raspoređeni po cijelom domu. Uključuju visokokvalitetne KEF zvučnike i vrhunski kabel zvučnika koji se uvlače u mrežni stalak u podrumu. Svi zvučnici su montirani na strop, a vanjski zvučnici maskirani su u stijene kako bi pružili čist izgled.

Vizuelnim medijima se rukuje pomoću uobičajenog uređaja za streaming, kao što su Apple TV, Amazon Fire TV i prilagođena platforma za streaming, koristeći Plex Media Server. Svi uređaji se emitiraju putem HDMI-a preko etherneta, što omogućava manje nereda u kući i jednu centralnu tačku upravljanja.


MONITORING

Nadgledanje potpuno povezane pametne kuće od vitalne je važnosti jer zastoji i problemi mogu uzrokovati glavobolju vlasniku kuće. Namjenski poslužitelj pokreće više čvorova za obradu podataka koji nadgledaju i izvještavaju o svim povezanim uređajima, a zatim ih obrađuje softver otvorenog koda, a server ih pohranjuje. Poslužitelj kontinuirano analizira ove podatke u potrazi za greškama i prekidima. Kada se dogodi greška, to se prijavljuje vlasniku kuće putem push obavijesti, SMS-a i upozorenja e-poštom, osiguravajući da su stanari upoznati s problemima prije nego što to izazove probleme.


VOŽNJA

Dok se vozi kući, vlasnik može otvoriti kapije na pogonu koristeći Siri, a zatim otvoriti vrata garaže kroz glasovne komande u automobilu. Apple Car play ima duboku Siri integraciju koja zajedno s vašim iPhoneom izdaje naredbe uređajima povezanim sa HomeKit.


OSTALI UREĐAJI

Na tržištu postoji mnogo pametnih kućnih uređaja. Međutim, postoje neki bizarni uređaji kojih vlasnici kuća možda nisu svjesni. Ova pametna kuća ima sljedeće:

 • Pametna ogledala za kupatilo sa ugrađenim ekranima za prikaz e-pošte, vremena i vijesti.
 • Dog Feeder. Hranilica za pse Petwant omogućava vlasniku da kontrolira unos hrane i hrani psa bez potrebe da bude prisutan. Treba samo da se setite da hranu dopunjavate svake nedelje.
 • iKettle. IKettle omogućava vlasniku daljinsko kuhanje kotla.

Pametna kućna hranilica za kućne ljubimce tvrtke Fetwant

Izvor slike: Petwant


 Život u pametnoj kući je uzbudljiv, koncept moći automatizirati svoj život i usredotočiti se više na porodicu i svoje poslovanje pomogao mi je da bolje optimiziram svoje vrijeme. Postoje problemi s posjedovanjem pametne kuće, ali ako imate znanje ili znajte nekoga sa znanjem softvera, sigurnosti i automatizacije kuće bit ćete u redu. 

Martin Reed , entuzijast pametne kuće


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *