Energetska efikasnost

Kako odabrati klima uređaj?

Odlučili ste se za kupovinu klima uređaja zbog zagrijavanja i hlađenje prostora uz velike uštede električne energije?

Prije kupovine trebate da znate nekolicinu pojmova za pravilan odabir kapaciteta klima uređaja za namjenjeni prostor.

Prvo što trebate znati jeste veličina prostora, te da je unesete u naš klima kalkulator koji se nalazi ispod članka. Kalkulator će vam izbaciti kapacitet potrebnog klima invertera, izražen mjernim  jedinicama Btu, kW, Watt. 

  • 1kW= 1000Watt/h
  • 1kW= 3412.142 BTU/h 

Važno vam je obratiti pažnju za namjenu klima invertera ili obične ON/OFF. Klima inverteri su novija tehnologija upravljanja agregatom sa promjenom brzine i pritiska sistema. Na taj način postižu uštedu električne energije do A+++ na režimu grijanja (neki modeli), tiši rad i bolji osjećaj. Inverteri su pretežno namjeni za grijanje čak do -30°C jer su napredniji od ON/OFF klima koje su u temperaturnom radnom opsegu do -5°C na režimu grijanja. ON/OFF klime rade jednoličnim taktom i gase se kada dosegnu temperaturu koja je zadana. Nemaju mogućnost kontrole agregata, i na taj način troše više električne energije, ali su cijenovno jeftiniji prilikom kupovine i mogu poslužiti idealno na režimu hlađenja prostora i slabiji zimskih dana.

Pozicija montaže klima uređaja također ima važnu ulogu na iskorištenost klima uređaja, i mogućnost montiranja vanjske jedinice. Razmak između jedinica ne bi trebao biti prevelik. Kod običnih klima ON/OFF max razmak je 8m, a kod većine invertera oko 15m. Većina klima uređaja dođe sa kolicinom freona koji ne treba da se dopunjava kod montaža do 7-8m. Ukoliko instalacija prelazi zadatu dužinu potrebno je dopuniti sistem freonom, po specifikacijama proizvođača.

Većina proizvođača nalaže godišnji servis klima uređaja da bi garancija mogla da se produži, a uređaj ima što dužu funkcionalnost. Godišnji servis podrazumjeva: dezinfekciju, čišćenje kadice klime, plastika, i provjeru prošupljenosti sistema u klima uređaju. Ovjerava dodatnu garanciju i naplaćuje uslugu 40,00KM

Na našoj trgovini možete pronaći odgovarajući klima inverter bez mnogo lutanja. Ponuđene su vam opcije poređenja uređaja, i filteri na osnovu: kapaciteta, novca, brenda, boje.

ELFIX servis je ovlašteni prodajni zastupnik i instalaterski servis za klima uređaje koji se nalaze u našoj trgovini.

Ukoliko imate dodatnih upita, budite slobodni da nam se obratite putem chat podrške ili na broj telefona 061 887 444 VIBER WHATS UP