Sigurnost i povjerenje

Izbor rashladne komore

Razumijevanje razlike između mirnog i ventilatorskog hlađenja

Rashladne komore su inače poznate kao montažni hladnjaci i mogu vam pružiti značajnu količinu rashlađenog prostora za skladištenje hrane. Danas većina proizvođača nudi prilagođena rješenja za hladne sobe po mjeri koja najbolje odgovaraju Vašim specifičnim zahtjevima.

Kada želite skladištiti značajnu količinu koju treba hladiti, rashladna komora može biti pravo rješenje u usporedbi s više frižidera. To je razlog zašto većina ugostiteljskih preduzeća, restorana, hotela i mesnica treba da koristi hladnjake u komercijalne svrhe hlađenja.

Rashladne komore nisu ništa drugo do izolirane prostorije u sobama, koje su napravljene da zadrže hladni zrak unutra, a topli van. Standardne su instalacije u većini komercijalnih kuhinja i spremišta. Međutim, većina ljudi ne zna razliku između mirnog i ventilatorskog hlađenja.

Treba li vam mirno ili ventilatorsko hlađenje

Pitanje je možda čudno, ali je odgovor jednostavan. Što se tiče strukturnog gledišta, obje namjene su slične. Ako ne izgledaju identično, postoji nekoliko tehničkih karakteristika koje ih razlikuju.

Osnovna razlika između mirnog i ventilatorskog hlađenja je raspoređivanje temperature unutar rashladne komore. Ventilatorsko hlađenje hladi ventilatorom (duvanjem zraka) dok mirno hlađenje služi za padanje hladnoće sa isparivača bez duvanja.

Koji tip rashladne komore trebate?

Većina preduzeća za usluživanje hrane imaju i zamrzivač i hladnjak. Sve ovisi o tome koju hranu želite čuvati i koliko dugo.

Međutim, hranu i ostale kvarljive sastojke koje ćete držati kratko vrijeme i spremne za neposrednu upotrebu mogu se čuvati u hladnoj sobi. Što je potrebno duže vrijeme skladištenja i niži je temperaturni raspon.

Možete postaviti temperaturu na 5 ° C za čuvanje jaja, povrća, maslaca i sira koje ćete koristiti svakodnevno. Ali idite na nižu postavku za meso za koju želite da ostane svježe duže vrijeme.

S druge strane, rashladne komore su prostor u kojem ćete držati meso i druge proizvode koje trebate držati pri ruci dulje vrijeme.

To je sve o razlici između mirnog i ventilatorskog hlađenja. 

Proizvodimo, dizajniramo i montiramo vrhunske rashladne komore renomiranih proizvođača, zamrzivače i izolirane ploče po najboljim cijenama. Obratite nam se danas za trenutni savjet ili nabavku opreme!