Sigurnost i povjerenje

Sigurna online kupovina

Nije ni čudo da online kupovina, odnosno plaćanje putem interneta, privlači sve više pažnje. No, ono isto tako često uzrokuje strah od krađe ličnih podataka, čime nerijetko zna i odvratiti od raznovrsnosti koju pruža.

Sigurno se slažete s nama da je online kupovina jednostavna i zabavna jer se sve može završiti u nekoliko koraka. Za početak, samo ukucate ono što Vam treba i želite kupiti na Google pretraživač. Nakon što pronađete ono što ste tražili, u par klikova ćete naći i cijenu koja Vam odgovara.

Potom, potrebno je da ispunite nekoliko polja sa podacima Vaše bankovne kartice:

  1. Vaše ime i prezime koji se nalaze na kartici.
  2. Broj kartice, odnosno 16-znamenkasti broj koji se nalazi na sredini kartice.
  3. Rok valjanosti Vaše kartice.
  4. CVV/CVC broj, odnosno kontrolni broj koji se nalazi na poleđini kartice.

Zatim Vam preostaje da potvrdite plaćanje i to je to, čas posla! Platili ste dok trepnete okom.

Međutim, online kupovina upravo zbog ove jednostavnosti često stvara bojazan i misli: „Pa, ako je sve tako lagano, onda mora da postoji neka ‘caka’! I sva ta polja sa informacijama koje trebamo dijeliti, šta ako nam ih ukradu i zloupotrijebe?“

Naravno, razumijemo zbog čega se pojavljuje ovaj strah: s tehnološkim razvojem rasla je i sposobnost kradljivaca ličnih podataka, koji znaju predstavljati istinsku opasnost. No, posao „online lopova“ je mnogo teži no što biste možda pomislili da je slučaj, te je stoga online kupovina danas veoma sigurna – i, u poređenju s kupovinom „uživo“, Vi ste ovdje u još većoj kontroli!

Sigurni ste i zaštićeni od zloupotrebe

Za početak, sjećate li se onog četvrtog koraka pri online kupovini, gdje koristite CVV/CVC broj Vaše bankovne kartice? Kartice izdaju kartične kuće (to jeste, Mastercard i Visa), koje posjeduju vješto osmišljene i uspješno oprobane sisteme zaštite njihovih korisnika. Jedan od njih je i gore navedeni CVV/CVC broj, koji je svojstven samo Vašoj kartici i njenom 16-znamenkastom broju – a koji služi kao dokaz fizičkog posjedovanja kartice u momentu kupnje.

Šta to znači? To znači da samo osoba koja zna i 16-znamenkasti broj Vaše kartice i njen CVV/CVC broj može vršiti kupovinu. Kroz upotrebu ovog sistema, kartične kuće su u iznimnoj mjeri onemogućile zloupotrebu Vaše kartice.

Tako ste, kao njihovi klijenti, od samog početka vrlo dobro zaštićeni od strane kartičnih kuća. Ali, da, shvatamo na šta mislite: sigurni ste da same kartične kuće neće zloupotrijebiti Vaše podatke, no šta je sa stranicama putem kojih kupujete? Šta ako sve te informacije – koje ste ukucali u ona četiri polja – pošaljete nekome ko će ih ukrasti?

Ovo je opravdan strah. No, prije svega, držite na umu: većini stranica zarada od online kupaca predstavlja jedini ili najveći izvor prihoda! Uz to, čak i planetarno poznati brendovi postavljaju sve veći fokus na prodaju putem interneta. A zbog čega? Prosto rečeno: zbog manjka ili nepostojanja potrebe za skladištenje i plaćanje izložbenog prostora, troškovi brendova i firmi su manji – a zarada identična ili veća uz online prodaju.

A također, baš kao što banke koje izdaju kartice imaju obavezu implementacije najnovijih sigurnosnih standarda kartičnog poslovanja, trgovci imaju istu obavezu implementacije s ciljem zaštite potrošača.

Zbog svega navedenog, stranicama je prvenstveno u interesu da očuvaju sigurnost i povjerenje svojih kupaca. Vrlo se jednostavno možete uvjeriti u to koje stranice ispunjavaju najveće sigurnosne uslove, i to tako što ćete provjeriti:

  1. Da li stranica koristi adresu koja u svom prefiksu ima oznaku „s“ (naprimjer, https://), a koja označava da je stranica sigurna.
  2. Da li je označena sa znakom Mastercard SecureCode ili sa Verified by Visa, koje pokazuju da kartične kuće garantuju sigurnost online plaćanja putem stranice u pitanju.

Ukoliko vidite da stranica ispunjava oba kriterija, možete biti sigurni da ste zaštićeni.

Vi imate kontrolu

No, ukoliko želite dodatno da se zaštitite tokom online kupovine, postoje i dodatni koraci koje možete ostvariti u tom smjeru. Prije svega, a uz provjeru prethodno navedenih kriterija, možete dodatno preuzeti kontrolu nad Vašom sigurnošću tako što ćete:

  1. Instalirati sigurnosni softver (kao što je antivirus) na Vaš kompjuter, laptop ili mobitel, a koji posjeduje opciju zaštite od krađe ličnih podataka.
  2. Sačuvati korespondenciju koja se odvijala tokom plaćanja (kao što su potvrde o plaćanju, narudžbi ili slično).