Toplotne pumpe

Uvod u različite tipove toplotnih pumpi za grijanje i hlađenje

Toplotna pumpa ili uređaj za prenos toplote radi slično običnoj jedinici za klimatizaciju za grijanje, i hlađenje. Toplotna pumpa premješta zagrijani zrak s jednog mjesta na drugo, otuda i naziv, ali neka vas ime ne zavara, „toplotna pumpa“ može i grijati i hladiti zrak. Način na koji ovo funkcionira je izvlačenje zraka iz područja s niskom temperaturom i njegovo pumpanje u područje s visokom temperaturom iz zemlje ili zraka, grijanje kuće ili zgrade kroz sistem ventilatora i zavojnice za grijanje i hlađenje s relativno malom količinom energije u poređenju sa HVAC sistemom. 

Uvod u toplotne pumpe

Da biste razumjeli razlike između različitih toplotnih pumpi, pomaže vam da se upoznate sa vrstama dostupnih sistema. Prvo, toplotna pumpa voda voda ili toplotna pumpa vazduh-vazduh, zagrijava toplotu u vanjskoj jedinici i pumpa je kroz instalaciju napunjenu rashladnim sredstvom u prostorije kuće kroz sistem ventilatora i ostalih grejnih tijela.

Slika1

Geotermalna toplotna pumpa  uzima toplinu iz tla ili podzemnih izvora vode i pumpa ga u kući, ili obrnuto, za zagrijavanje i hlađenje zgrada. Ovo djeluje tako što apsorbira toplinu ispunjenu vodom iz cijevi zakopanih duboko u zemlju. Cijevi za pumpanje tečnosti, kako se nazivaju, mogu biti zatvoreni ili otvoreni sistem koji prenosi ovu toplinu ili hladnoću u dom.

Slika2

Drugi načini  apsorpcija topline  radi na solarnu, propan, geotermalna-grijanom vodom, ili izvor energije prirodnog plina umjesto najčešće koriste električnu energiju. Tipično se koristi za veće komplekse ili veće domove.

Slika3

Mini-split toplotne pumpe manje veličine   dobro funkcionira u kućama bez zračnih kanala koristeći zagrijani izvor vode ili grijač prostora za grijanje i hlađenje doma.

Trini

S obzirom na to da brojne sorte toplotnih pumpi funkcioniraju na različite načine, sposobnost efikasnog grijanja i hlađenja uz minimalan utjecaj na okoliš može biti u okviru budžeta vlasnika nekretnina, a istovremeno nudi jedinstvene prednosti zasnovane na specifičnim potrebama, alternativne klima jedinicama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *