Energetska efikasnost

Vodič kroz uštedu električne energije

Prosječna kuća uzrokuje više zagađenja zraka od prosječnog automobila. To je zato što velik dio električne energije koju koristimo u našim kućanstvima dolazi iz elektrana, koje sagorijevaju fosilno gorivo za pogon naših električnih proizvoda. Izgaranje fosilnih goriva uzrokuje zagađenje zraka i doprinosi smogu, kiselim kišama i globalnom zagrijavanju. Kroz naš vodič možete pročitati savjete kako uštedjeti električnu energiju u svojim kućanstvima.

Ušteda energije štedi i novac. Korištenjem energetski efikasnih uređaja kućanstva mogu godišnje uštedjeti do 600,00 KM na komunalnim računima. Učinkovitijom upotrebom postojećih uređaja takođe možemo produžiti radni vijek uređaja.

Američko vijeće za energetski efikasnu ekonomiju procjenjuje da ćemo, ako svako od nas poveća energetsku efikasnost svojih glavnih uređaja za 10 – 30%, osloboditi potražnju za električnom energijom za ekvivalent od 25 velikih elektrana!

Kako kupiti energetski efikasne uređaje

Kućanski uređaji izvana izgledaju prilično slično, ali se uveliko razlikuju u pogledu energetske efikasnosti i operativnih troškova. Što je uređaj energetski efikasniji, to manje košta rad. Možete smanjiti račun za komunalne usluge i zaštititi okoliš.

Evo nekoliko jednostavnih koraka koje treba slijediti prilikom kupovine energetski učinkovitih uređaja:

 1. Odaberite veličinu i stil: izmjerite prostor koji će aparat zauzeti kako biste bili sigurni da će vaša nova kupovina odgovarati. Provjerite ima li dovoljno prostora za potpuno otvaranje vrata ili poklopca i dovoljno prostora za ventilaciju.
 2. Prilikom odlučivanja koju marku i model ćete kupiti, uzmite u obzir i nabavnu cijenu i procijenjenu potrošnju energije . U mnogim slučajevima zapravo možete uštedjeti novac kupujući skuplji, energetski efikasniji model.
 3. Pitajte o posebnim energetski efikasnim ponudama: gotovinski popusti, zajmovi s niskim kamatama ili drugi programi podsticaja često se nude kako bi se kupce potaklo da kupe energetski efikasne uređaje. 
 4. Pročitajte naljepnicu Vodiča za energiju. Navodi se procijenjena godišnja potrošnja energije uređaja. Čitanje naljepnice Energetskog vodiča pomaže vam da usporedite efikasnost ili godišnju potrošnju energije konkurentskih marki i sličnih modela.
 5. Potražite logotip Energy Star: Uređaji s ovim logotipom znatno su energetski efikasniji od prosječnog uporedivog modela. Programom Energy Star zajednički upravljaju Ministarstvo energetike i EPA. Više informacija o ovom programu nalazi se u nastavku.

Uređaji Energy Star

 

Logotip Energy Star

 

Energy Star je simbol energetske efikasnosti. Riječ je o oznaci koju su stvorili Američka agencija za zaštitu okoliša i Ministarstvo energetike SAD-a kako bi pomogli potrošačima da uštede novac i smanje zagađenje zraka.

The Energy Star logo može se naći na perilicama za pranje i sušenje rublja, štednjacima, hladnjacima, perilicama posuđa i klima uređajima. Uređaj dobija ocjenu Energy Star ako je znatno energetski efikasniji od minimalnih državnih standarda, kako je utvrđeno standardnim postupcima ispitivanja. Količina za koju aparat mora premašiti minimalne standarde različita je za svaki ocijenjeni proizvod i ovisi o dostupnoj tehnologiji. Proizvodi s ocjenom Energy Star obično su među najefikasnijim dostupnim danas. 

Savjeti za uređaje: Ušteda energije i novca

vintage hladnjak ukrašen magnetima

Hladnjak

Hladnjak je najveći potrošač električne energije u većini domaćinstava. Evo nekoliko jednostavnih načina za poboljšanje njegove efikasnosti:

 • Podesite postavke temperature za različita godišnja doba. Provjerite postavke hladnjaka tako što ćete termometar staviti u staklenku vode i ostaviti u hladnjaku preko noći. Ujutro bi temperatura trebala iznositi DO 5 °C. Ako je potrebno, prilagodite postavke. Postavke temperature zimi obično treba smanjiti. Zamrzivač bi trebao biti -15°C.
 • Zimi prostor za zamrzavanje često ostane neiskorišten. Međutim, vaš hladnjak i dalje koristi energiju da zamrzne ovaj prostor. Uzmite prazne vrčeve za mlijeko ili druge plastične posude i napunite ih vodom. Ostavite ih vani dok se ne smrznu, a zatim ih stavite u svoj zamrzivač. Ovo će popuniti prazan prostor i smanjiti površinu koja će biti hladna.
 • Hladnjaci s ručnim odmrzavanjem uglavnom su učinkovitiji od modela s automatskim odmrzavanjem, ali samo ako se pravilno održavaju. Zamrzivač treba odmrznuti ako je nakupina leda deblji od 2,5cm.
 • Odmrznite hranu stavljajući je u frižider večer prije nego što je poželite koristiti. To će hladiti hladnjak i smanjiti njegovu potrošnju energije.
 • Sačekajte da se hrana ohladi, a zatim je stavite u frižider.
 • Dva puta godišnje usisavajte zavojnice na zadnjem dijelu vašeg frižidera kako biste maksimizirali efikasnost.
 • Povremeno provjerite brtvu na vratima kako biste bili sigurni da nije slomljena ili da se na njoj nije stvrdnula hrana.
 • Hladnjak se ne smije nalaziti u blizini peći, perilice posuđa ili ventilacionih otvora niti izlagati direktnoj sunčevoj svjetlosti. Provjerite jeste li sigurni da protok zraka oko vašeg hladnjaka nije zapriječen.
 • Ako vaš hladnjak ima prekidač za uštedu energije, trebao bi biti uključen tokom ljeta, a isključen tokom zime.
 • Jedan veliki hladnjak je jeftiniji i učinkovitiji za rad od dva manja. Oslobađanje od starog hladnjaka jedan je od najvećih pojedinačnih doprinosa smanjenju računa za električnu energiju i uštedi energije i resursa.

Kupujete novi hladnjak?

Hladnjaci s manje dodataka obično su učinkovitiji. Konkretno:

 • Aparati za led i aparati za vodu koriste prekomjernu energiju.
 • Automatsko odmrzavanje uzrokuje manju ukupnu efikasnost jer se toplina koristi za ubrzavanje odmrzavanja.
 • Najučinkovitiji hladnjaci su 16-20cu ft, sa zamrzivačem na dnu ili gore, a ne sa strane.

kuhanje kafe na plinskom štednjaku

Štednjak

 • Koristite plamenik koji najviše odgovara veličini lonca. Toplina se gubi i troši se energija ako je veličina plamenika veća od veličine lonca.
 • Koristite poklopce lonaca i tava kako biste mogli kuhati na nižim postavkama.
 • Održavajte posude za kapanje ispod konvencionalnih plamenika zavojnica čistim. Posude za kapanje ne postavljajte aluminijskom folijom – one mogu odraziti previše toplote i oštetiti elemente.
 • Zagrijte samo kada pečete.
 • Provjerite temperaturu pećnice. Upotrijebite zasebni termometar za pećnicu kako biste osigurali preciznost upravljanja pećnicom.
 • Provjerite je li brtva vrata pećnice dobro pričvršćena. Izbjegavajte otvaranje vrata pećnice tijekom pečenja: svaki put kada se vrata otvore, izgubi se oko 20% unutarnje toplote.
 • Isključite pećnicu nekoliko minuta prije nego što je hrana spremna i pustite da peć završi posao.
 • Plinske peći: elektroničko paljenje (piezo) koristiće oko 40% manje plina.
 • Pilot svjetla i plamen gorionika na plinskim pećima trebaju biti plavi. Ako je plamen žut, luke treba odčepiti ili prilagoditi. Otvori se mogu očistiti sredstvom za čišćenje cijevi.
 • Koristite mikrovalnu pećnicu. Oni troše samo 1/3 do 1/2 energije koliko i uobičajene peći.
 • Pećnice sa samočišćenjem učinkovitije su jer su bolje izolirane.
 • Indukcijske ploče za kuhanje koriste 90% proizvedene energije u odnosu na samo 55% za plinski gorionik i 65% za tradicionalne električne kotlove.
 • Sunčeve (solarne) pećnice su energetski najučinkovitiji aparat za kuhanje, jer im nije potrebno gorivo bilo koje vrste, ali ipak dosežu temperature od 360 ° – 400 °. Ove pećnice vam omogućavaju i kuhanje izvan kuće, što je prava prednost tokom ljetnih mjeseci jer kuhanje u zatvorenom podiže sobnu temperaturu. Sušnice će takođe trajati neograničeno, jer nema pokretnih dijelova ili složene tehnologije koja bi se mogla pokvariti ili istrošiti. 

energetski efikasna perilica i sušač za prednje opterećenje

Perilica / Sušilica rublja

 • Budite sigurni da je vaša odjeća dovoljno prljava da je zaista treba oprati. Standardne mašine za pranje rublja koriste 40 litara vode po tovaru. Najlakši način uštede vode i energije pomoću perilica je njihova manja upotreba, pa potražite načine na koje možete ponovo koristiti odjeću, ručnike i posteljinu između pranja.
 • Postavke nivoa vode i temperature na vašoj mašini prilagodite veličini vašeg tereta. Ne punite cijelu kadu za nekoliko predmeta. Novije mašine imaju automatska podešavanja nivoa vode koja se prilagođavaju veličini tereta.
 • Nazovite vodovod i pitajte ih koliko je vaša voda „tvrda“ ili „mehka“. Možda koristite do šest puta više deterdženta za odjeću koliko vam je potrebno. Priručnici za uređaje reći će vam koliko vam treba za vašu vrstu vode.
 • Čak 90% energije koju vaša mašina za pranje koristi, koristi se za zagrijavanje vode. Za većinu aplikacija pranja, toplo pranje i hladno ispiranje jednako su učinkoviti kao toplo pranje i toplo ispiranje. Temperatura ispiranja ne utječe na kvalitet čišćenja.
 • Izbjegavajte upotrebu previše deterdženta. Slijedite upute na kutiji. Prekomjerno sipanje deterdženta čini da vaša mašina radi više i troši više energije.
 • Očistite zasun sušilice nakon svake upotrebe. Nagomilavanje vlakna uveliko smanjuje efikasnost.
 • Preopterećenje sušilice produžava vrijeme sušenja. Odjeća bi se trebala osušiti za 40 minuta do jednog sata.
 • Odaberite ciklus ‘hlađenja’ (perma press). U posljednjih nekoliko minuta ne isporučuje se toplina, ali sušenje se nastavlja dok se hladni zrak puše kroz prevrnutu odjeću.
 • Održavanje ispušnih plinova sušilice na vanjskoj strani održavajte čistim. Trebalo bi biti bez paučine i dlačica. Pomične roletne bi se trebale lako pomicati – dizajnirane su da spriječe ulazak hladnog vazduha, toplote i insekata u ventilacijski otvor kada sušilica ne radi.
 • Osušite više tereta unazad. Budući da sušilici treba vremena i energije da se zagrije do temperature sušenja, stop-and-start sušenje troši više energije.
 • Korištenje konopa za odjeću , uvlačivog konopa za odjeću ili unutarnjeg stalka za sušenje uštedjet ćete energiju i smanjiti trošenje tkanine na vašoj odjeći.
 • Kupujete novu sušilicu? Potražite model koji dolazi sa senzorom koji automatski zaustavlja sušilicu kada je odjeća suha. Sušilice s periodom hlađenja također štede energiju.
 • Noviji uređaji za pranje s prednjim opterećenjem zahtijevaju mnogo manje vode, drže veća opterećenja i štede energiju u smanjenom zagrijavanju vode.

štedljiva mašina za pranje posuđa složena tanjirima i priborom za jelo

Perilica posuđa

 • Izbjegavajte nepotrebno prethodno ispiranje prije stavljanja posuđa u perilicu. Moderne perilice posuđa vrlo su učinkovite i uklonit će sve ostatke hrane osim najtvrdokornijih. 
 • Koristite perilicu samo kad je napunjena.
 • Očistite odvode i filtere perilice posuđa kako biste osigurali efikasan rad.
 • Ako kupujete novu perilicu posuđa, kupite veličinu koja odgovara vašim potrebama. Veće perilice posuđa troše više vode i električne energije, a skuplje su.
 • Odaberite perilicu posuđa s ciklusom “uštede energije” ili “laganog pranja” koja troši manje vode i radi vremenski kraće.
 • Odaberite perilicu posuđa s opcijom “sušenja na zraku” koja koristi ventilatore za cirkulaciju. Ovo koristi manje energije od načina rada „toplotno suho“.
 • Potražite perilicu posuđa s pojačivačem tople vode ili unutarnjim bojlerom koji podiže temperaturu vode u perilici posuđa.

Minimalistički dnevni boravak otvorenog koncepta

Klima uređaji

 • Instalirajte stropni ventilator u najveću sobu vaše kuće. To će vam omogućiti da smanjite postavke na vašem klima uređaju za 3 do 6 stepeni, što će uštedjeti do 25% troškova energije za hlađenje kuće. (Obavezno obrnite okretanje ventilatora zimi u položaj „u smjeru kazaljke na satu“).
 • Očistite zaslon filtra jednom mjesečno. To će smanjiti upotrebu ventilatora i uštedjeti električnu energiju.
 • Kada uključujete klima uređaj, izbjegavajte najhladnije podešavanje. Ostavite da se klima uređaj zagrije neko vrijeme prije nego što spusti podešenu temperaturu. Soba će se ohladiti jednako brzo.
 • Ne preporučuje se da klima-uređaj ostavljate uključenim kad napuštate kuću, ali ako ćete to učiniti, podesite temperaturu na još nekoliko stepeni dok niste na približno 28 ° C (82 ° F). Također, ne zaboravite isključiti klima uređaj ako ćete izvan kuće biti duže od jednog dana.
 • Čistite prašinu izvan jedinice za kondenzaciju i nježno četkajte mreže i prašinu od kondenzacionih zavojnica. Uvjerite se da protok zraka nije ometan.
 • Ako kupujete novi klima uređaj, odaberite model s omjerom energetske efikasnosti (EER) 10,0 ili većim.

Bojler

 • Izolirajte svoj bojler. Ako se vaš bojler osjeća toplim na dodir, uštedjet ćete novac i imati više tople vode dodavanjem dodatne izolacije.
 • Smanjite postavke bojlera. Eksperimentirajte u rasponu od 120-140 stepeni kako biste pronašli najnižu postavku koja vam daje dovoljno tople vode. Rad bojlera na nepotrebno visokim temperaturama povećava potrošnju energije i skraćuje životni vijek spremnika. Takođe povećava vjerovatnoću opeklina; posebna briga za malu djecu i starije osobe. Kao opće pravilo, ne bi trebao biti viši od 120F (49C), ali uvijek provjerite kod proizvođača rezervoara ili pročitajte uputstvo.
 • Zamotajte cijevi za vodu koje vode od bojlera.
 • Ako ste spremni za novi bojler, razmislite o bojleru bez rezervoara . Ovi modeli mogu uštedjeti čak 50% troškova grijanja vode.

Monitor računara i laptop na drvenom stolu

Računari i oprema za kućne kancelarije

 • Isključite monitor kada se računar ne koristi. Preko polovine energije koju računar koristi ide na monitor, pa će njegovo isključivanje značajno uštedjeti. Jedan monitor koji ostane uključen preko noći može koristiti istu energiju kao laserski štampač koji proizvodi 800 štampanih kopija. Čuvar zaslona neka vas ne zavara – računar i dalje radi punom snagom da to pokrene.
 • Isključite opremu kada se ne koristi (osim faksa). Čak i mašine u stanju pripravnosti troše do 30 vati električne energije.
 • Ispis može biti energetski najintenzivniji korak, pa ispisujte samo stranice koje su vam potrebne. Uredite dokumente na ekranu kako biste uštedjeli nepotrebno štampanje. Ako imate izbor štampača, izbjegavajte upotrebu laserskog pisača za ispis u kvalitetnom nacrtu.
 • Ponovno upotrijebite papir. Inkjet štampači mogu lako prihvatiti upotrijebljeni papir, tako da možete ispisivati na neiskorištenoj strani ili zadržite odbačene stranice za bilježenje bilješki.
 • Kupujete novi računar? Razmislite da li bi laptop mogao zadovoljiti vaše potrebe. Prenosna računala troše oko polovine električne energije koju troše tipični stolni računari. Kada kupujete laptop, potražite sisteme koji se u potpunosti sastoje od 3,3-voltnih komponenata (procesor, memorija i LCD). Ovi sistemi troše 40 do 50% manje energije od 5.0-voltnih sistema, i uglavnom su opremljeni lakšom baterijom. Alternativno, potražite model s ocjenom Energy Star.
 • Kupujete novi štampač? Inkjet štampači imaju malu potrošnju energije, jeftini su i omogućavaju ponovnu upotrebu papira, štedeći troškove i smanjujući uticaje na životnu sredinu. Ako kupujete laserski printer, potražite onaj sa značajkom uštede energije koja smanjuje potrošnju energije u praznom hodu za više od 65 %. Čak i u praznom hodu, laserski štampači troše između 30 i 35 % najveće potrebe za snagom.

Eliminišite gubitak fantomske snage

Uključite televizor, DVD uređaj, videorekorder i stereo uređaj u traku za napajanje . Kad ih isključite, isključite traku, tako da neće crtati “fantomsko napajanje” dok ih ne koristite. Pomoću monitora električne energije možete provjeriti ima li skrivenih gubitaka u bilo kojem kućanskom uređaju .

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *