Klime

Razlika Fix speed-običnih klima i invertera

Jedno od čestih pitanja kod kupovine klima uređaja je INVERTER! Kupci se pitaju šta je to inverter, ima li određena klima inverter, šta dobijam ako kupim klima uređaj s inverterom, štedi li inverter struju, radi li klima uređaj s inverterom tiše i općenito koje su razlike između inverter klime i “obične”.

Kako radi obična – FIX speed klima uređaja?

Prije desetak godina većina klima uređaja nije imalo inverter kompresor već samo ON/OFF ili Fix speed kompresore. Iz naziva je jasno kako se radi o kompresoru sa samo jednom brzinom. Takvi kompresori slični su kao kompresor u frižideru ili zamrzivaču. Kompresor “običnog” klima uređaja uvijek je radio punom snagom, a kad bi zadovoljio zadane uvjete, odnosno zadanu temperaturu, ugasio bi se. Naprimjer, ako je klima uređaj hladio, kompresor bi radio punom snagom dok ne bi postigao podešenu temperaturu, npr. 25°C i tada bi se ugasio. Kompresor bi se ponovno palio kad bi se temperatura u prostoru povećala za 1° do 2°C. Dok je kompresor ugašen puhao bi ventilator na unutarnjoj jedinici i radio samo kao ventilator, miješao bi zrak iz prostora. Zbog toga od korisnika često dobijamo upite – zašto klima samo puše ali ne hladi, a naš odgovor je uvijek isti: to je normalna situacija zbog gore navedenog. U režimu grijanja slična je situacija, kompresor radi punom snagom dok ne zadovolji zadanu temperaturu od npr. 27°C i tada se ugasi. Ovisno o tipu klima uređaja i njegovom fabrički programiranom modu, kod nekih klima uređaja nakon postizanja temperature i gašenja kompresora ventilator nastavlja raditi i ventilirati zrak iz prostora što kupcima daje dojam da klima uređaj hladi umjesto da grije. Sada kad smo razjasnili način rada starih klima uređaja sa ON/OFF kompresorima možemo se posvetiti novoj generaciji inverter kompresora. Danas se proizvode inverteri slabijih tehničkih karakteristika namjenjenih za hlađenje, koje nije preporučivo kupovati sa rezervom da će moći grijati, na ovo kupac mora obratiti pažnju, pri izboru kupovine klima uređaja.

Predložit ćemo vam klima invertere za hlađenje koji se nalaze u našoj trgovini.

https://elfix.ba/product/vivax-inverter-381kw-acp-12ch35aemi-2/
https://elfix.ba/product/hisense-v-pie-on-off-tv35vd1g-3-5kw-12-ka/

Što je to inverter?

Uzmimo primjer načina rada u hlađenju. Ako smo ušli u vrući prostor gdje je temperatura npr. 30°C i uključili inverter klimu i podesili temperaturu na 25°C, senzor na unutarnjoj jedinici će očitati temperaturu u prostoru i usporediti je sa zadanom temperaturom na daljinskom upravljaču, elektronika će zbog tih 5 stepeni razlike pokrenuti inverter kompresor uvijek minimalnom snagom a kroz jednu do tri minute kompresor će pojačati snagu do maksimalne. Kako se temperatura u prostoru snižava i približava zadanoj temperaturi, tako će i kompresor smanjivati snagu. Kada klima uređaj postigne zadanu temperaturu od 25°C, inverter kompresor ide u održavanje temperature, odnosno radi minimalnom snagom i tako znatno štedi struju. Kada se temperatura i prostoru poveća za cca. 0,5° do 1°C, ovisno o tipu klima uređaja, kompresor lagano poveća snagu samo koliko je potrebno da drži zadanu temperaturu i tako kompresor navođen osjetnicima temperature i upravljačkom elektronikom radi doziranom snagom kojom uvijek osigurava zadanu temperaturu uz najmanju potrošnju električne energije. Šta dobijam ako kupim klima uređaj s Inverterom? Za razliku od starih klima uređaja sa ON/OFF kompresorima koji su gore pojašnjeni, novi klima uređaji imaju inverter kompresor kojim upravlja elektronika, a sam kompresor ima varijabilni raspon snage od minimuma do maksimuma. To znači da kompresor u datom trenutku radi onom snagom koja je optimalna i potrebna za zadovoljavanje zadane temperature u prostoru. Šta je to inverterski način rada? Kada postigne željenu temperaturu inverterski uređaj će prilagoditi odnosno smanjiti svoj učinak tako da bude dovoljan za ravnomjerno održavanje željene temperature. Time se izbjegavaju nagle promjene u temperaturi prostora te omogućava značajna ušteda energije. Nema čestog paljenja i gašenja uređaja koji dodatno opterećuju strujnu mrežu. Ugodnost u prostoru klimatiziranom s inverterskim klima uređajem je puno veća jer inverterski sistem rada regulacijom izlazne temperature klimatiziranog zraka izbjegava sindrom “propuha” u Vašem prostoru. Inverterski uređaji uz to pružaju mogućnost grijanja i kod vrlo niskih vanjskih temperatura, do -15°C. Precizna regulacija željene temperature, veća ugodnost klimatiziranog prostora te mogućnost grijanja i kod niskih vanjskih temperatura, a uz sve to značajna ušteda energije čine inverter uređajem budućnosti. Štedi li klima inverter struju? Ovisno o uslovima u prostoru i vani te zadanoj temperaturi, izolaciji i orijentaciji prostora, kvalitetan inverter klima uređaj u odnosu na stari ON/OFF klima uređaj bez invertera može uštedjeti od 20 do čak 60% električne energije!

Rad invertera je stabilan i precizan jer se upravlja kompresorom, komfort i ušteda zagarantovana

Grijanje na inverter klimu?

Ako uključimo klima uređaj u hladnom prostoru gdje je temperatura oko 15°C i na daljinski podesimo temperaturu 25°C, senzor na unutrašnjoj jedinici će registrirati temperaturu u prostoru, a upravljačka elektronika će s obzirom na razliku temperature od 5°C pokrenuti inverter kompresor na maksimalnu snagu kako bi klima uređaj čim prije u prostoru osigurao zadanu temperaturu od 25°C. Kako se temperatura u prostoru podiže i sve više približava zadanoj temperaturi od 25°C tako kompresor smanjuje snagu a kada se postigne zadana temperatura klima ide u režim održavanja temperature, a inverter kompresor tada radi minimalnom snagom i tako znatno štedi električnu energiju. U režimu održavanja temperature klima uređaj ispuhuje manje vrući zrak jer i kompresor tada radi smanjenom snagom, te kako u režimu grijanja zbog toga ne bi imali dojam da klima hladi umjesto da grije automatski se smanji i brzina ventilatora – turbine na unutrašnjoj jedinici, pa klima i dalje ispuhuje dovoljno topao zrak kojeg smanjena brzina ventilatora na unutrašnjoj jedinici neće dodatno rashladiti.

Preporučujemo vam nekoliko invertera sa najboljim omjerom cijene i kvalitete.

https://elfix.ba/product/fujitsu-klima-inverter-asyg-12-llc/
Inverter Japanskog proizvođača sa odličnim tehničkim specifikacijama odavanja maximalnih 4kW na grijanju, Fujitsu ASYG 12 LLC najjeftiniji je iz klase Japanaca, naša preporuka broj 1.
https://elfix.ba/product/gree-fairy-klima-uredjaj-inverter-gwh12ac-gwh12qc/

Inverter Kineskog proizvođača, sa odličnim tehničkim specifikacijama grijanja do -22°C vanjske temperature.

Navedeni modeli klima uređaja koje preporučujemo imaju minimalne tehničke specifikacije koje bi morali zadovoljiti da ih uvrstimo u klasu klima namjenjenih za grijanje.

Izdvajamo i mnogo jače, ali i cijenovno skuplje modele namjenjene za grijanje. Glavna razlika skupljih modela je tehnologija rada do većih minusa npr. -20°C, -25°C, i čak do -30°C i niskog utroška el. energije.

https://elfix.ba/product/fujitsu-klima-inverter-asyg-12-ltc-3-5kw-12ka/
Fujitsu model LUCA sa maximalnim ulaznom snagom koju troši od 900W odaje vam 4000W grijanja, Fujitsu ovaj model klasifikuje kao visokoefikasni.
https://elfix.ba/product/mitsubishi-klima-inverter-msz-ln35vg-12ka-do-25-stepeni/

Mitsubishijev najskuplji model, opravdano i kod nas najskuplji u ponudi. Dostupan je u višebojnoj izvedbi dizajnerski pogodan za sve enterijere, sa minimalnim utroškom el. energije.

https://elfix.ba/product/gree-klima-uredjaj-gwh12ub/
Najelitniji model od Kineskog proizvođača u ponudi sa metalnim kućištem čini ga pravim dasom. Ovaj model deklarisan je na -30°C vanjske temperature.
Fujitsu nocriaX sa Dualblasterom koji sa snažnim ispuhom na bočnim stranicama klima uređaja omogućava rekordno brzo postizanje zadane temperature.  Energetska efikasnost nocriaX je A+++ i na grijanju i na hlađenju.

Mogućnost kupovine klima uređaja obročnim plaćanjem na rate, putem UniCredit i Raifeissen banke.

Ukoliko stojite u nedoumici koji klima inverter da kupite, budite slobodni da nas kontaktirate na broj telefona 061 887 444 rado ćemo vam stajati na usluzi pri odabiru.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *