Sušilice sa toplotnom pumpom – sve što treba da znate!

Sušilica za rublje jedan je od važnijih kućanskih aparata u vašem domu, pogotovo tokom zimskih mjeseci kada pokušavate sušiti odjeću. Ako imate namjeru kupiti novu sušilicu rublja, razmislite o kupovini one sa toplotnom pumpom. Mi smo se potrudili da Vam približimo način rada ovih vrsta sušilica.

Šta je to zapravo „sušilica sa toplotnom pumpom“?

Kondenzacione sušilice sa toplotnom pumpom su vrsta sušilica koja pruža izvrsne rezultate, koristeći samo dio energije potrebne za sušenje za razliku od drugih vrsta sušilica. Sadrže potpuno integrirani sistem koji je daleko efektivniji u odnosu na kondenzacione ili ventilacijske sušilice. Obično su skuplje, međutim ako posmatramo dugoročno, ušteda je zagarantovana kroz utoršak potrošene električne energije. Sušilice sa toplotnom pumpom koriste plin kao izvor toplote za sušenje rublja. Kao i kod električnih sušilica, vlažni zrak se iz stroja izbacuje kroz crijevo koristeći plin kao izvor toplote, te je tako potrošnja električne energije smanjena za preko 90%. Struja se koristi samo za okretanje bubnja i napajanje kontrolne ploče. Sušilice sa toplotnom pumpom  imaju energetsku ocjenu od A do A +++, dok normalne sušilice imaju ocjenu od B do D, a najčešće C.

elfix blog toplotna pumpa isparivac i kondnzator

Kako sušilice sa toplotnom pompom rade?

Sistem toplotne pumpe koji koriste sušilice je identičan sistemu koji se koristi u klima uređajima. Proces toplotne pumpe je identičan rashladnom procesu – apsorbira energiju iz hladnjaka te je pretvara u toplotnu energiju.

Freon apsorbira toplinu u isparivaču i tada se komprimira na visoku temperaturu. Zatim putuje do kondenzatora i oslobađa toplinu, prije nego što se proširi i vraća u originalni isparivač kako bi apsorbirao više energije. U hladnjaku ili klima uređaju ovaj proces se koristi za uklanjanje toplote iz područja kako bi se hladilo.

Da li su bolje od drugih vrsta sušilica?

Glavna razlika između sušilica sa toplotnom pumpom i drugih vrsta sušilica rublja (električni i plinski modeli), jeste nedostatak potrebe da se vlaga izvana eliminiše. Tehnologija toplotne pumpe reciklira topli zrak te kao rezultat proizvodi gotovo jednaku toplinu. To znači da ih možete postaviti gdje god želite, a ne nužno blizu prozora ili vrata. Neki modeli takodjer imaju i smanjen nivo buke.

Međutim, to nije najveća prednost sušilica sa toplotnom pumpom. Najveća prednost ove vrste sušilice je njihova energetska učinkovitost, sa kojom ćete vremenom uštedjeti.

Koliko koštaju sušilice sa toplotnom pumpom?

Sušilice sa toplinskom pumpom su skuplje od ostalih vrsta sušilica. Njihova cijena kreće se od 800 KM i više. Glavna prednost ovih vrsta sušilica je smanjenje potrošnje električne energije, te samim tim opravdavaju svoju cijenu.

Sušilica veša sa toplotnom pumpom na duži period?

Sušilice sa toplotnom pumpom troše duplo manje električne energije u odnosu na ostale vrste sušilica, te će vam kupovina ove sušilice osigurati znatnu uštedu novca u dugoročnom periodu. Njihova znatno veća učinkovitost rezultirat će smanjenjem računa za električnu energiju, te samim time nadoknaditi početni trošak.

Koja veličina sušilice vam treba?

Pored činjenice koliko novca ste spremni izdvojiti prilikom kupovine nove sušilice rublja, treba uzeti u obzir i to koji kapacitet zadovoljava vaše potrebe. Živite li sami ili sa porodicom, živite li u stanu ili kući, te koliko često perete odjeću su neki od faktora na koje treba obratiti pažnju prilikom odabira veličine sušilice.

Kapaciteti sušilica kreću se od 4 do 10 kilograma. Naravno, kućanstvu sa većim brojem članova potreban je model većeg kapaciteta, za razliku od onoga ko živi sam, u malom stanu, te će mu model manjeg kapaciteta biti sasvim dovoljan. U nastavku predstavljamo vam tablicu koja vam svakako može pomoći prilikom kupovine nove sušilice rublja:

Kapacitet sušilaOdijela
5 kg ili manje1-2 osoba
5kg-7 kg3-4 osobe
7 kg ili veće4+ osoba
Elfix servis administrator

Autor Elfix servis administrator

Više objava od Elfix servis administrator

Priključi se diskusiji 2 komentara

  • Armin napisao:

    Hvala Vam na ovim korisnim savjetima. Bas sam trazio kakvu susilicu da kupim.

    • Elfix servis administrator napisao:

      Armine, drago nam je da Vam se sviđa tekst 🙂 Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili se odlučite na kupovinu, slobodno se možete javiti, mi ćemo se potruditi da Vam odgovorimo u što kraćem roku.

Odgovori