Štednja energije

Kuhinjski aparati

Štednja energije

  1. Štednja energije
  2. Kuhinjski aparati

ENERGY STAR ®  hladnjaci su cool! Frižideri kvalifikovani za ENERGY STAR koriste 15% manje energije od nekvalifikovanih modela. Modeli sa zamrzivačima montiranim na vrh koriste 10% -25% manje energije od paralelnih ili donjih nosača.

Potražite ENERGY STAR kada kupujete hladnjak. |. | Fotografija ljubaznošću Thomasa Kelseya / Američkog ministarstva energetike Solar Decathlon

Energiju u svojoj kuhinji možete uštedjeti učinkovitijom upotrebom perilice posuđa, hladnjaka i zamrzivača i ostalih uobičajenih uređaja.

Perilice posuđa

Većina energije koju mašina za pranje posuđa koristi za grijanje vode. Oznaka  EnergyGuide  procjenjuje koliko je energije godišnje potrebno za pokretanje uređaja i zagrijavanje vode na osnovu godišnjih troškova zagrijavanja prirodnog plina i električne vode.

Savjeti za štednju vode u perilici posuđa

  • U uputstvu koje ste dobili uz mašinu za pranje posuđa potražite preporuke proizvođača o temperaturi vode; mnogi imaju unutrašnje elemente za grijanje koji vam omogućavaju da bojler u svom domu podesite na nižu temperaturu (120 ° F).
  • Stružite, nemojte ispirati, velike komade hrane i kosti. Namakanje ili prethodno pranje uglavnom se preporučuju samo u slučaju izgarane ili osušene hrane.
  • Pazite da je perilica posuđa puna (nije preopterećena) kada je pokrenete.
  • Izbjegavajte koristiti “zadržavanje ispiranja” na uređaju za samo nekoliko zaprljanih posuda. Za svako korištenje koristi se 3-7 litara tople vode.
  • Neka se vaše posuđe osuši na zraku; ako nemate automatski prekidač za sušenje na zraku, isključite kontrolnu tipku nakon završnog ispiranja i malo poduprite vrata da se posuđe brže osuši.

Savjet za dugoročnu štednju

Kada kupujete novu perilicu posuđa, potražite oznaku ENERGY STAR kako biste pronašli onu koja troši manje vode i energije nego što zahtijevaju savezni standardi. Oni moraju koristiti 4,25 galona vode po ciklusu ili manje – starije perilice posuđa kupljene prije 1994. godine koriste više od 10 litara vode po ciklusu.

Hladnjaci

Oznaka EnergyGuide na novim hladnjacima govori vam koliko električne energije u kilovat-satima (kWh) potroši određeni model u jednoj godini. Što je broj manji, hladnjak troši manje energije i manje će vas koštati rad. Pored oznake EnergyGuide, ne zaboravite potražiti i oznaku ENERGY STAR. Novi hladnjak s oznakom ENERGY STAR koristi najmanje 15% manje energije od nekvalifikovanih modela, 20% manje energije nego što je potrebno prema važećim saveznim standardima i 40% manje energije od konvencionalnih modela prodanih 2001. godine. 

Savjeti za energiju hladnjaka i zamrzivača

  • Ne držite hladnjak ili zamrzivač previše hladnim. Preporučene temperature su 35 ° -38 ° F za odjeljak sa svježom hranom i 0 ° F za zasebne zamrzivače za dugotrajno skladištenje. 
  • Provjerite temperaturu hladnjaka stavljanjem termometra s uređajem u čašu vode u sredinu hladnjaka. Pročitajte ga nakon 24 sata. Provjerite temperaturu zamrzivača postavljanjem termometra između smrznute ambalaže. Pročitajte ga nakon 24 sata.
  • Provjerite jesu li brtve vrata hladnjaka hermetične. Testirajte ih zatvaranjem vrata nad papirom ili novčanicom tako da je napola i napola iz hladnjaka. Ako papir možete lako izvući ili ispostaviti račun, možda je potrebno prilagoditi zasun, zatvoriti brtvu ili možete razmisliti o kupovini nove jedinice.
  • Pokrijte tečnosti i zamotajte hranu koja se čuva u frižideru. Otkrivena hrana oslobađa vlagu i otežava rad kompresora.
  • Redovito odmrzavajte zamrzivače i frižidere sa ručnim odmrzavanjem; nakupljanje mraza smanjuje energetsku efikasnost jedinice. Ne dozvolite da se mraz nakuplja više od jedne četvrtine inča.

Savjet za dugoročnu štednju

Potražite oznaku  ENERGY STAR  kada kupujete novi hladnjak. Odaberite novi frižider odgovarajuće veličine za vaše domaćinstvo. Vrhunski modeli zamrzivača energetski su učinkovitiji od paralelnih modela. Karakteristike poput ledenica i dozatora vode, iako su prikladne, troše više energije.

Ostali kuhinjski savjeti za uštedu energije

  • Fotografija kuhinje.  Fotografija ljubaznošću Thomasa Kelseya / Američkog ministarstva energetike Solar DecathlonPostavite polugu slavine na sudoper u hladnom položaju kada koristite male količine vode; postavljanjem ručice u vrući položaj povlači se vruća voda iako možda nikada neće doći do slavine.
  • Potražite pećnicu ili asortiman na prirodni plin sa automatskim sistemom električnog paljenja koji štedi plin jer pilot lampica ne gori neprekidno.
  • Potražite plavi plamen u uređajima na prirodni plin; žuti plamen ukazuje da plin gori neučinkovito i možda će biti potrebno podešavanje. Ako vidite žuti plamen, obratite se proizvođaču ili lokalnom komunalnom preduzeću.
  • Održavajte plamenike i reflektore vrhunskog nivoa; oni će bolje odražavati toplinu, a vi ćete uštedjeti energiju.
  • Za prokuhavanje vode koristite pokriveni kotlić ili tavu ili električni čajnik; brži je i troši manje energije.
  • Veličinu posude prilagodite grijaćem elementu.
  • Za male obroke radije koristite male električne tave, toster ili konvekcijske peći, a ne veliku peć ili pećnicu. Toster ili konvekcijska pećnica troši jednu trećinu do polovinu toliko energije kao pećnica u punoj veličini.